Jdi na obsah Jdi na menu

Sumec s omáčkou z bílého vína, bylinek  a smetany Sumec s omáčkou z bílého vína, bylinek  a smetany

 

Suroviny:

4 porce sumce (podkovy)
4 lžíce oleje
3 lžíce másla
150 ml dobrého bílého vína
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce nakrájené pažitky
2 lžíce nakrájené petrželové nati
sůl, bílý pepř, citronová šťáva

 

Postup přípravy receptu

Rybí maso omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Máslo rozpustíme s olejem a opečeme na něm maso dorůžova, aby byla kůžička křupavá. Pak je přeložíme do pekáčku a schováme do trouby předehřáté na 120°C, aby ryba nevychladla.

Do výpeku ze sumce nalijeme víno a necháme je pět minut odpařit. Potom přidáme smetanu, lehce osolíme a opepříme. Smetanu zredukujeme, aby zhoustla, a vmícháme bylinky. Podle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou.

Odstavíme a omáčkou pak přeléváme rybí porce. Podáváme s novými bramborami a sklenkou bílého vína :-)

Poznámka

Sumec samozřejmě není podmínkou, vyberte si jakoukoli rybu, která vám chutná.