Jdi na obsah Jdi na menu

Sumec pod zelenou dekou Sumec pod zelenou dekou Sumec pod zelenou dekou Sumec pod zelenou dekou

Suroviny:

- filety ze sumce - vykostěné - vhodné i pro děti
- špenát sekaný (1 sáček)
- sýr (čedar, eidam 45, královský)
- česnek (asi 8 stroužků prolisujeme a 4 stroužky nasekáme)
- máslo
- koření - sůl, majoránka, červená paprika, kmín
- šťáva z půlky citronu
- malá cibule
- 30 g špeku (kdo nemá rád, nemusí, je dobré tak i tak)
- polohrubá mouka - asi 2 polévkové lžíce

 

Postup přípravy receptu

Filety ze sumce si omyjeme, musíme s ním opatrně, protože jak je zbavený kostí, je křehký. Osolíme, pomažeme prolisovaným česnekem, posypeme majoránkou a pokapeme citronem. Dáme odpočinout do lednice.
Na pánvi, která má víko, si na trošce oleje osmahneme na malinké kousky nakrájený špek (kdo nechce, nemusí dávat, je tam jenom na provonění), přidáme cibulku nakrájenou na měsíčky, poté ještě nasekaný česnek. Všechno orestujeme a přidáme špenát. Nijak nepodléváme, jen přikryjeme poklicí, podusíme do tepla, ale nevaříme. Dle chuti dosolíme. Necháme stranou.
Nachystáme si plech, vyložíme pečícím papírem. Na dno dáme pár plátků másla. Na ně vyskládáme odpočinutou rybu. V misce si smícháme polohrubou mouku s červenou paprikou a kmínem a posypeme sumečka. Poklademe opět kousky másla. Podlejeme malinko vodou. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a dáme celý plech péct. Jak se bude máslo rozpouštět, udělá nám spolu s moukou na povrchu filet křupavou krustu. Když je barva rybky dorůžova, voní a už vidíme, jak se nám krásně peče, necháme tak 10 minut. Pak vyndáme z trouby, poklademe špenátem a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Dáme zpět do trouby, dokud se nám sýr pěkně nerozteče.
Podáváme s vařenými bramborami, či opékanými - jak kdo rád.

Poznámka

Máme kousek od naší vesnice sádky, tam prodávají spoustu našich sladkovodních ryb. Ochutnali jsme sumce, protože je vykostěný, což ideální pro děti. Je to tučnější rybka, šťavnatá a rozhodně velmi chutná. Konečně, ochutnejte sami. :-)