Jdi na obsah Jdi na menu

Štika na másle z Nantes Štika na másle z Nantes Štika na másle z Nantes

Suroviny:

Na 2 litry vývaru
•2ks mrkev
•2ks petržel
•1/2 celer
•2ks cibule
•Divoké koření + tymián
•Ocet
•Sůl

•Štika

Máslová omáčka
•4 + 2 PL bílé víno
•4 šalotky (cibule)
•200 g studené máslo

 

Postup přípravy receptu

Napřed připravíme cibulový základ pro máslovou omáčku:
V rendlíku povaříme ve 4 PL vína drobně krájenou šalotku. Vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se kapalina vyvaří. Odstavíme a přidáme 2 PL vína.
*
Vytipujeme nádobu takové velikosti, aby se v ní ryba dala uvařit.
Odhadneme (nebo odměříme) takové množství vody ve kterém bude ryba skoro ponořena.
Z odměřené vody, zeleniny, koření, octa a soli uvaříme slabě kyselý, přiměřeně kořeněný vývar.
Když se zelenina uvařila, vývar scedíme a asi 20 minut v něm pošírujeme očištěnou štiku.
*
V mezičase připravíme máslovou omáčku:
Máslo rozdělíme asi na 10 kousků.
Rendlík s cibulovým základem dáme na velmi mírný oheň a když se tekutina zahřeje, přidáme kousek másla. Mícháme, a když se máslo rozpustí, přidáme další kousek másla. Za stálého míchání postupně přidáme všechny kousky másla. Výsledkem je krém, který vypadá jako řídká holandská omáčka. Tento máslový krém vlijeme do nahřátého omáčníku a společně s uvařenou štikou na táce můžeme podávat.


K tomuto receptu na štiku Achille Gregor napsal:
Jednou mě jeden dobrák, který ví, že jím rád ryby, pozval na štiku. Přišel jsem pln dobré vůle a poznal jsem, jak se dá štika nejvhodněji zkazit. Ze všech možných úprav si ten dobrák vybral právě ten nejméně vhodný: smažení.

A recept končí slovy: To je recept z Nantes, který z méně hodnotné štiky vytvoří jídlo par excellence!
Vyzkoušejte a seznáte, že A. Gregor nepřehání