Jdi na obsah Jdi na menu

1. Dušená štika
4 porce štiky po 200 g, 50 g másla, olej, citrón, cibule, 1 stroužek česneku, zelená petržel, sůl
Porce štiky krátce opečeme na oleji. Česnek utřeme se solí,smícháme s drobně nakrájenou
zelenou petrželí, citrónovou šťávou a 5 dl teplé vody. Směs přelijeme na porce ryb, přidáme
na plátky nakrájemou cibuli a dusíme do měkka. Zdobíme plátky citronu a podáváme s
vařenými brambory.


2. Vařená štika
4 porce štiky, 1/4 l bílého vína, 20 g másla, celý pepř, sůl
Porce štiky osolíme. Do půl litru vody dáme koření, citrón nakrájený na kolečka, víno,
několik minut povaříme a vložíme porce ryby. Potom zmírníme příkon tepla a zvolna vaříme
3 až 5 minut. Stáhneme z plotny a necháme štiku ještě čtvrt hodiny v horké vodě. Podáváme
polité rozpuštěným máslem, ozdobené kolečky citronu. Vhodnou přílohou jsou vařené
brambory.


3. Grantinovaná štika
4 porce štiky, 6 lžic oleje, majoránka,bylinková směs Vitana (nebo drobně nakrájený kerblík,
libeček nebo estragon), mletý pepř, citrón, sůl
Porce ryby lehce potřeme máslem, zalijeme směsí oleje, citrónové šťávy, soli, pepře,
bylinkové směsi a majoránky. Necháme asi hodinu odležet, pak rybu osušíme a grilujeme z
každé strany 8 minut. Během grilování potíráme marinádou. Podáváme s bílým pečivem a
plátky citrónu.


4. Štika po ďábelsku
4 porce štiky, 100g másla, 50 g slaniny, lžíce hladké mouky, sladká mletá paprika, 1
feferonka, 1 kapie v oleji, citrón, zelená petržel, sůl
Porce štiky potřeme máslem, obalíme v mouce a sladké paprice. Do každé porce vložíme
plátek slaniny a 1/4 feferonky. Sepneme jehlou a opečeme zprudka na másle po obou
stranách. Podáváme s vařenými brambory, zdobíme proužky kapie a petrželkou.


5. Štika v sýrovém těstíčku
Štika, 100 g strouhaného ementálu, hladká mouka, tuk, zelená petržel, citrón sůl
Štiku naporcujeme, osušíme, osolíme, a jednotlivé porce obalíme ve směsi hladké mouky
smíchané s jemně strouhaným sýrem. Porce osmažíme na rozpáleném tuku. Jednotlivé porce
ozdobíme snítkami zelené petrželky a kolečky citrónu. Podáváme s vařenými bramborami.


6. Štika pečená na žampiónech
3 porce štiky po 250 g, 150 g žampiónů, olej, 30 g másla, citrón, hladká mouka, sůl
Porce štiky zakapeme citrónovou šťávou, obalíme v mouce a opečeme na rozpáleném oleji.
Krátce opečené ryby srovnáme do pekáčku a zvolna dusíme do měkka. Do vypečené šťávy
přidáme máslo a na plátky nakrájené žampióny. Podusíme do měkka. Porce ryb rozdělíme na
talíře, obložíme podušenými žampióny, ryby přelijeme šťávou z hub a podáváme s vařenými
brambory.


7. Štika na hřibech
4 porce štiky, 250 g čerstvých hřibů, 1/4 l kyselé smetany, 100 g oleje, 80 g másla, cibule,
pažitka, sůl
40
Porce štiky osolíme, opečeme na rozpáleném oleji. Nakrájené hřiby podusíme na polovině
másla, zbylým máslem vymažeme zapékací misku, vložíme do ní porce štiky, přidáme
osolené podušené houby, zalijeme smetanou a zapečeme. Podáváme s vařenými brambory
sypanými pažitkou.


8. Štika grilovaná (dietní)
300 g štiky, 4 plátky citrónu, 20 g másla, zelená petržel, sůl
Porce štiky osolíme a nasucho po obou stranách grilujeme. Měkkou rybu přelijeme máslem,
ozdobíme citrónem a petrželí a podáváme s vařenými brambory.


9. Štika s citrónovou omáčkou
Asi 800 g štiky, 100 g kořenové zeleniny, půlka cibule, 4 zrna pepře, 3 nová koření, bobkový
list, lžíce octa, sůl, na citrónovou omáčku : 40 g Hery, 30 g hladké mouky, 1/8 l bílého vína,
1/8 l vody, citrón, žloutek, cukr
Do vody vložíme nakrájenou zeleninu, všechno koření a lžíci octa. Vše povaříme a do
horkého vývaru vložíme porce štiky. Rybu vaříme zvolna asi 12 minut, porce vyjmeme a
podáváme s citrónovou omáčkou. Přílohou může být slané bílé pečivo. Příprava omáčky : z
másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studenou vodou a vínem, našleháme a
povaříme nahladko. Pak přidáme citrónovou šťávu a podle chuti osladíme. Před přelitím ryby
vmícháme ve studené vodě ušlehaný žloutek a omáčku pouze prohřejeme.


10. Štika po kláštersku
Štika, sůl, olej, hladká mouka, 150 ml octa, bobkový list, několik zrnek nového koření, 3
stroužky česneku
Štiku nakrájíme na kousky, mírně osolíme, obalíme v mouce a opečeme na oleji. Ocet
svaříme s bobkovým listem a novým kořením, pak jej vlijeme do dřevěné nádoby jejíž stěny
jsme potřeli česnekem. Když zálivka ochladne nalijeme ji na opečenou rybu. Po 24 hodinách
podáváme s chlebem.


11. Pečená štika s majonézou
1/2 kg štiky, lžíce mouky, paprika, 80 g másla, petrželka, 1/4 kg vlašského salátu, 10
ředkviček, 150 g majonézy
Štiku nakrájíme na malé porce, osolíme, opaprikujeme, obalíme v mouce a na másle prudce
do oranžova opečeme, pak porce upravíme na mísu, proložíme petrželkou, ozdobíme
vlašským salátem a kolečky ředkviček. Majonézu podáváme samostatně, přílohou jsou plátky
bílého chleba.


12. Štika s máslem
Asi 1500 g štiky, sůl, cibule, bobkový list, celý pepř, lžíce octa, strouhanka, petrželka, 100 g
másla
Do kastrolu dáme kousek cibule, bobkový list, pepř, trochu soli, zalijeme trochou vody a
necháme chvíli vařit. Pak vložíme štiku, přidáme lžíci octa a zvolna vaříme asi 15 minut. Pak
štiku vyjmeme, posypeme osmahlou strouhankou, sekanou petrželkou a polejeme ji
rozpáleným máslem. Podáváme obloženou malými vařenými brambůrky.


13. Štika v bílé omáčce
Štika, sůl, kořenová zelenina, 3 lžíce světlé máslové jíšky, mletý pepř, mleté nové koření,
petrželka, 1/4 l kyselé smetany
Štiku nakrájíme na porce, vložíme je asi na 5 minut do horké osolené vody a necháme okapat.
V litru vody uvaříme jemně krájenou zeleninu, propasírujeme ji zpět do vývaru, zahustíme
41
jíškou, okořeníme a v této omáčce štiku uvaříme. Nakonec omáčku zjemníme kyselou
smetanou a ochutíme jemně sekanou petrželkou. Podáváme s makaróny.


14. Příběnická štika
Štika, 50 g másla, sůl, 100 g slaniny, asi 6 středních brambor, cibule, 2 dcl sladké smetany,
100 g tvrdého sýra
Osolenou celou štiku položíme na pekáč a silně potřeme máslem, poklademe plátky slaniny,
obložíme kolečky cibule a brambor, vše zalijeme smetanou a zvolna asi 3/4 hodiny pečeme v
troubě. Rybu posypeme strouhaným sýrem, na 5 minut vrátíme do trouby a pak ihned
podáváme.


15. Pražská štika
Štika, 3 lžíce sardelové pasty, 3 lžíce citrónové šťávy, pepř, 100 g másla, 2 dcl sladké
smetany.
Štiku nakrájíme na slabé podkovy. Sardelovou pastu utřeme s máslem, citrónovou šťávou a
pepřem. Každou podkovu kašičkou natřeme a položíme na pekáč, zalijeme smetanou a
pečeme v troubě asi na 200 stupňů.


16. Bratislavská štika
Štika, 200 g másla, sůl, 150 g řeřichy
Štiku podélně rozpůlíme, osolíme a položíme na pekáč, zalijeme 150 g rozpuštěného másla a
asi půl hodiny pečeme. Pak rybu upravíme na míse, posypeme nadrobno usekanou řeřichou a
pokapeme zbytkem másla a můžeme pokapat citrónovou šťávou.


17. Boletická štika
4 porce štiky, 5 dcl pomerančového džusu, pepř, sůl, hladká mouka, vejce, lžíce mléka,
strouhanka z dietních sucharů, olej
Porce vykostíme, osušíme, zalijeme džusem a den necháme v ledničce odležet. Opět porce
osušíme, opepříme, osolíme, obalíme v hladké mouce, vejcem rozšlehaným v mléce a
strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji.
18. Vodňanské štičí krokety
1 kg štiky, 2 rohlíky, 2 vejce, lžíce krupice, 1/2 dcl mléka, sůl, hladká mouka, mletá sladká
paprika, olej
Štiku udusíme, zbavíme kůže a kostí a umeleme s rohlíky, přidáme mléko, vejce, krupici, sůl
a vypracujeme těsto, ze kterého připravíme krokety, obalíme je v mouce smíchané s paprikou.
Krokety pak pečeme v olejem vymaštěném pekáči za občasného otočení.


19. Štika s ořechy
2 kg štiky, 1/4 kg jader vlašských ořechů, 3 žloutky, 50 g strouhanky z dietních sucharů, půl
lžičky pepře, sůl, 100 g másla, 2 dcl rybího vývaru
Štiku osolíme, ořechová jádra nastrouháme, smícháme se žloutky, strouhankou a pepřem.
Rybu směsí naplníme, zašijeme a pečeme na másle za občasného podlévání vývarem.


20. Ukrajinská štičí mísa
4 porce štiky, 600 g brambor, 200 g hub, 50 g tvrdého sýra, 2 dcl kyselé smetany, 2 vejce,
lžíce hladké mouky, 50 g másla, 5 lžic oleje, sůl, pepř
Porce osušíme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na oleji.
Porce přendáme do ohnivzdorné mísy a na zbylém oleji osmažíme houby a přidáme je k
masu. Porce obložíme na kolečka nakrájenými syrovými brambory, rozčtvrcenými vařenými
vejci, vše zalijeme smetanovou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a asi 20 minut
pečeme. Omáčku připravíme tak, že smetanu rozkvedláme s moukou, osolíme, přidáme máslo
a za stálého míchání povaříme.


21. Uzbecká nasycená štika
Štika, pstruh, ouklej, 3 dcl oleje, 3 lžíce rajského protlaku, lžíce soli, lžička pepře, špetka
koriandru, kousek kyselé okurky
V horkém oleji rozmícháme rajský protlak, sůl, pepř a koriandr. Všechny ryby dobře očistíme,
ouklej a pstruha zbavíme hlav a ocasů. Do oukleje vložíme okurku a rybku potřeme olejovou
směsí, ouklej vložíme do pstruha, kterého také potřeme olejovou směsí, pstruha vložíme do
štiky a štiku zašijeme. Zvolna pečeme na roštu za občasného potírání olejovou směsí.


22. Štika s lískovými oříšky
4 porce štiky, 2 cibule, lžíce sójové omáčky, lžíce sherry, lžička solamylu, 1/2 lžičky cukru,
vejce, 100 g lískových oříšků, 200 g šunky, sůl, olej
Sójovou omáčku utřeme s cukrem, špetkou soli, solamylem, sherry, vejcem a strouhanou
cibulí. Do směsi namáčíme porce štiky bez kůže a větších kostí a obalujeme v mletých
lískových oříšcích. Na každou porci položíme plátek šunky, přeložíme na půl, sepneme
párátkem a prudce osmažíme do červena.


23. Štika ve skleněné omáčce
800 g štiky, 2 bílky, lžička soli, 2 lžíce solamylu, 5 lžic oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4
lžíce přírodního vína, 4 lžíce vody
Do bílků zašleháme 2/3 solamylu a sůl. Ve směsi máčíme tenké proužky štičího masa
zbaveného kůže a větších kostí, a smažíme na oleji do červena. Do výpeku přidáme
nastrouhanou cibuli, utřený česnek a vše osmahneme. Ve vodě s vínem rozmícháme zbylý
solamyl, za stálého míchání roztok přilijeme na pánev a krátce povaříme. Podle chuti osolíme
a podáváme v miskách ke smaženému štičímu masu, které v omáčce namáčíme.


24. Štičí sousta v pergamenu
800 g štiky, lžička soli, 6 lžic bílého vína, 2 lžíce oleje, lžička zázvoru, 2 cibule, olej na
opečení
Staženou a vykoštěnou rybu nakrájíme na menší čtverečky, pokapeme vínem, osolíme a
necháme půl hodiny v chladnu. Z pergamenu nastříháme pásky, potřeme je olejem, na každý
položíme čtvereček masa, kolečko cibule, zaprášíme zázvorem, zabalíme, uložíme na
ponornou mřížku. Všechny balíčky na mřížce ponoříme na 3 minuty do rozpáleného oleje. Po
vyjmutí necháme okapat a podáváme s pokrájenou cibulí.


25. Štika na česneku
800 g štiky, 1/2 kg brambor, 1,5 dcl smetany, 5 stroužků česneku, 50 g sádla, 100 g slaniny,
sůl
Oloupané syrové brambory nakrájíme na kolečka, vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a
pokapeme sádlem. Na ně urovnáme porce ryby a pokryjeme tenkými plátky slaniny. Pečeme
1/2 hodiny za občasného kropení horkou vodou. Hotové jídlo zalijeme smetanou rozmíchanou
s utřeným česnekem a ještě 5 minut prohřejeme.


26. Štičí knedlíky
800 g štiky, 50 g strouhanky, 50 g másla, 1 dcl smetany, lžíce krupice, vejce, cibule, pepř, sůl,
vrchovatá lžíce hrubé mouky, 1 l vývaru, na omáčku : 3 dcl silného masového vývaru, 1 dcl
43
smetany, lžíce hladké mouky, lžíce citrónové šťávy, sůl, 50 g hrozinek, lžíce strouhaného
křenu
Štiku udusíme na másle, stáhneme, vykostíme a s cibulí umeleme. Přidáme smetanu,
strouhanku, krupici, vejce, pepř a sůl. Z těsta uděláme knedlíky veliké jako citrón, obalíme je
v mouce, vhazujeme do více osoleného vroucího vývaru a vaříme 10 minut. Podáváme je s
omáčkou, kterou připravíme ze silného vývaru zahuštěného moukou rozkvedlanou ve smetaně
a povařeného s pokrájenými hrozinkami. Před podáváním omáčku osolíme a ochutíme
citrónovou šťávou a strouhaným křenem. Knedlíky lze podávat také s rajskou omáčkou.


27. Štika Astoria
1 kg štiky, 50 g cibule, 50 g karotky, 20 g petržele, 3 dcl hovězího vývaru, 1 dcl smetany,
lžíce hladké mouky, mletý pepř, sůl, 100 g ořechových jader, cukr
Zeleninu nadrobno pokrájíme, osolíme, opepříme, osladíme a uvaříme ve vývaru. Do pekáčku
srovnáme porce štiky a za podlévání připravenou polévkou je udusíme. Pak maso vyjmeme,
upravíme na talíře, do omáčky přidáme smetanu se zakvedlanou moukou, mleté ořechy,
krátce povaříme, nalijeme na rybu a ihned podáváme.


28. Štika ROCK
1 kg štiky,200 g cibule, 3 stroužky česneku, lžička cukru, lžička medu, lžíce citrónové šťávy,
bobkový list, 2 hřebíčky, sůl, 50 hrozinek, lžička bramborové mouky, 2 dcl hovězího vývaru
Porce štiky dusíme na pekáčku za občasného podlévání vývarem, v němž jsme povařili
koření, citrónovou šťávu, cukr, med, sůl, utřený česnek a nastrouhanou cibuli. Asi po 1/4
hodině maso vybereme. Zbylou šťávu procedíme, zahustíme bramborovou moukou, krátce
povaříme s hrozinkami a studenou nalijeme na štiku.
29. Vodňanské prsty
1/2 kg štičího masa, 1/2 kg telecí kýty, 50 g másla, 50 g strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce smetany,
špetka muškátu, lžička nadrobno usekané petrželové natě, sůl, polohrubá mouka, olej
Štiku udusíme na másle, zbavíme kůže, kostí a semeleme se syrovým telecím odžilkovaným a
odblaněným masem, přidáme všechny ostatní suroviny, promícháme a z hmoty naděláme
válečky, které obalíme v mouce a usmažíme na oleji.


30. Pečená štika s olejovkami
4 porce štiky, 100 g žampiónů, 100 g másla, 100 g strouhanky, rajče, 4 olejovky, lžíce
papriky, 2 kapie naložené v oleji, cibule, lžička červené papriky, pepř, sůl, 2 dcl bílého vína
Štiku osolíme, opepříme a popaprikujeme, na olejem vymaštěný malý pekáček rozprostřeme
nakrájenou cibuli, kapie, rajče, rybí porce, na každou porci položíme olejovku, posypeme
krájenou pažitkou, umletými žampióny a zalijeme vínem. Zakryté pečeme asi půl hodiny. Na
másle osmahneme strouhanku, pokrm jí posypeme a asi dalších 10 minut zapečeme.
Podáváme s rýží.


31. Obložená štika
4 porce štiky, sůl, 50 g hladké mouky, 100 g másla, 2 dcl bílého vína, 50 g křenu, 30 g kopru,
4 vejce
Porce osolíme, zaprášíme moukou, na másle prudce osmahneme, podlijeme vínem a
dopečeme. Rybu přendáme na mísu, zakapeme výpekem, zasypeme strouhaným křenem,
usekaným koprem a ozdobíme nakrájenými vejci.


32. Selská štika
600 g štiky, lžíce sladké papriky, sůl, 1/2 kg kyselého zelí, 50 g sádla, 100 g zelených paprik,
50 g cibule, 1 dcl kyselé smetany, lžíce hladké mouky, lžíce kopru
Porce štiky bez kůže a kostí osolíme, zaprášíme paprikou a necháme hodinu odležet. Zelí
uvaříme v osolené vodě, na sádle osmahneme nastrouhanou cibuli a na velmi drobno
pokrájené zelené papriky, přidáme zelí, zbytek papriky, štičí maso a vše 20 minut dusíme za
občasného podlití horkou vodou. Zalijeme smetanou rozkvedlanou s moukou, povaříme,
posypeme koprem.


33. Plněná štika
2 kg štiky, 2 žemle, 2,5 dcl mléka, 100 g vařeného morku z hovězích kostí, 50 g tvrdého sýra,
150 g hub (lišek), 2 žloutky, sůl, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky zázvoru, 1 dcl oleje, 1 dcl
citrónové šťávy, 2 dcl bílého vína, 50 g másla
V mléce rozmočíme žemle, vymačkáme je, smícháme s morkem, strouhaným sýrem, na másle
udušenými pokrájenými houbami, žloutky, solí a kořením. Nádivkou rybu naplníme, zašijeme
ji, osolíme a pečeme. Během pečení podléváme vínem rozmixovaným s olejem a citrónovou
šťávou.


34. Štika v aspikové omáčce
Štika, 1 l vody, sůl, citrónová kůra, 50 g cibule, 50 g petržele, 50 g mrkve, 2 lžíce octa, 5
pepřů, 4 hřebíčky, 2 bobkové listy
Nastrouhanou zeleninu, sůl, citrónovou kůru a koření vaříme ve vodě s octem 15 minut.
Procezeným vývarem zalijeme štiku, uloženou na pekáčku, a dusíme ji do měkka, vyndáme,
marinádu svaříme na polovinu objemu, rybu v ní smočíme a studenou podáváme.


35. Štika na smetaně
600 g štiky, 3 lžíce octa, 2 dcl smetany, 20 g hladké mouky, sůl, lžička cukru, 30 g kopru
Štiku udusíme v osolené vodě s octem, ve smetaně rozkvedláme mouku, osolíme, 5 minut
povaříme, osladíme, přidáme kopr a na okapanou rybu nalejeme.


36. Zapékaná štika
600 g štiky, 1 dcl bílého vína, 1/2 l oleje, 1/2 dcl citrónové šťávy, 100 g cibule, 2 stroužky
česneku, 400 g rajčat, 200 g žampiónů, 2 čerstvé kapie, sůl
Porce štiky zalijeme studenou marinádou z vína, oleje, citrónové šťávy, nastrouhané cibule,
utřeného česneku a soli a přes noc uložíme do ledničky. Druhý den přidáme nadrobno
nakrájená rajčata, žampióny, kapie a vše zapékáme bez pokličky asi 20 minut.


37. Štika plněná ořechy
Menší štika, 2 matjesy, 2 žloutky, sůl, pepř, 20 g ořechů, 50 g husího sádla
Matjesy namočíme do vody, vymačkáme, přidáme žloutky, sůl, pepř, nakrájené ořechy a touto
nádivkou naplníme štiku, zašijeme ji, osolíme a pečeme na husím sádle, za občasného podlití
horkou vodou.


38.Studená štika
600 g štiky, 1/2 dcl oleje, 50 g cibule, 50 g mrkve, 2,5 dcl bílého vína, sůl, lžíce citrónové
šťávy, špetka citrónové kůry, pepře, tymiánu, nového koření a drceného bobkového listu
Na oleji zpěníme nastrouhanou cibuli a mrkev, přidáme víno, citrónovou šťávu a kůru, koření,
osolenou rybu a pečeme 20 minut za občasného podlití horkou vodou.

39. Milánská štičí kaše
600 g štiky, sůl, 1 dcl smetany, 1 dcl oleje, 50 g másla, 300 g hřibů, lžíce krupice, špetka
drceného kmínu
Štiku bez kůže a kostí umeleme, osolíme, přidáme smetanu a vše za stálého míchání
zahříváme, až se všechna smetana vstřebá. Pak pomalu, za stálého míchání, přikapáváme olej.
Vše 10 minut zvolna dusíme. Na másle orestujeme nakrájené hřiby, zahustíme je krupicí,
ochutíme kmínem, osolíme a podáváme jako přílohu ke štičí kaši.


40. Roštěná štika
800 g štiky, 50 g hladké mouky, sůl, 100 g másla, 100 g strouhanky, lžíce citrónové šťávy,
tatarská omáčka
Štiku bez kůže a kostí pokrájíme na dílky asi 2 cm silné, osolíme, obalíme v mouce, smočíme
v másle a obalíme ve strouhance. Grilujeme na roštu a podáváme pokapané citrónovou šťávou
s tatarskou omáčkou.


41. Štika s Nivou
Štika, na marinádu: 3 dcl bílého vína, 3 dcl vody, 2 dcl octa, lžička soli, po 50 g strouhané
mrkve a petržele, 50 g nakrájené cibule, snítka estragonu, bobkový list, 10 pepřů, 2 hřebíčky,
špetka tymiánu, kolečko citrónu, na omáčku: 100 g Nivy, lžíce ostré francouzské hořčice,
lžíce rajského protlaku, 2 lžíce mléka, půl lžičky cukru, špetka pepře, sůl
Všechny suroviny na marinádu smícháme, 1/4 hodiny povaříme, vložíme štiku a na mírném
ohni dusíme. Pak rybu vyndáme na mísu a zalijeme omáčkou. Omáčka : sýr rozmixujeme s
mlékem, protlakem, hořčicí, solí, cukrem a pepřem. Pokrm podáváme vychlazený.


42. Štičí krokety
800 g štiky, 200 g bešamelové omáčky, sůl, vejce, strouhanka, sádlo
Maso uvaříme ve slané vodě, zbavíme kůže a kostí, umeleme, přidáme sůl, bešamel a na
hodinu uložíme v chladu. Z vychladlého těsta vykrajujeme krokety, obalíme ve strouhance,
vejci a znovu ve strouhance a smažíme v horkém sádle. Bešamel: ze lžíce másla a 50 g
polohrubé mouky upražíme jíšku, zalijeme 3 dcl teplého mléka a 10 minut povaříme.


43. Štičí sekaná
800 g štiky, 200 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 4 lžíce krupice, 2 lžíce sladké smetany, sůl, 5
natvrdo vařených vajec, máslo, strouhanka
Štičí maso lehce v páře podusíme, zbavíme kůže a kostí, umeleme, přidáme tvaroh, vejce, sůl,
krupici a dobře promícháme. Vypracujeme šišku, naplníme ji vařenými vejci, vložíme na
pergamenový papír, vydatně potřeme máslem, obalíme ve strouhance a pečeme za občasného
postříkání horkou vodou

.
44. Marinovaná štika
800 g štiky, 50 g hladké mouky, 2 dcl octa, 4 dcl vody, bobkový list, 4 nová koření, 10 pepřů,
2 stroužky česneku, sůl, polohrubá mouka, olej
Rybu nakrájíme na podkovy silné 1,5 cm. Osolíme, obalíme v polohrubé mouce a usmažíme
na oleji. Ocet svaříme s vodou, utřeným česnekem, solí a kořením a studeným roztokem rybu
zalijeme, uložíme na 2 dny do chladničky, pak z marinády vyjmeme a podáváme.


45. Štika po uzenářsku
Štika, 100 g slaniny, 100 g vařené šunky, pepř, sůl, 1 dcl smetany, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce
citrónové šťávy, 100 g másla
Štiku obalíme v na nudličky nakrájené šunce, osolíme, zaprášíme moukou a pepřem a ze
všech stran opečeme na másle. Podlijeme vínem , smetanou a do měkka udusíme. Před
podáváním pokapeme citrónovou šťávou.


46. Ďábelská štika
4 porce štiky, 6 stroužků česneku, 6 feferónek, sůl
Porce štiky bez kůže a větších kostí dusíme asi 20 minut na pařáčku. Rozehřejeme olej,
přidáme česnek utřený se solí, pokrájené feferónky a necháme na mírném ohni zpěnit. Do
horkého oleje vložíme rybu a po vychladnutí necháme 24 hodin marinovat v lednici. Pak
porce z oleje vyjmeme, v páře prohřejeme a podáváme.


47. Zelená štika
2 kg štiky, 120 g másla, sůl, pepř, šťáva z 1 citrónu, 1 dcl hovězího vývaru, 1 dcl burčáku,
špetka anýzu, lžíce šťovíku, lžíce řeřichy, lžíce petrželové natě, lžíce pažitky, lžíce kopru
Štiku osolíme, potřeme polovinou rozpuštěného másla, opepříme, okořeníme anýzem, prudce
osmahneme a pak za občasného podlévání burčákem rozředěným vývarem upečeme. Potřeme
zbytkem másla, upravíme na míse, posypeme směsí všech uvedených umletých bylinek.


48. Štika na víně
4 porce štiky, 50 g hladké mouky, sůl, půl lžičky pepře, 50 g másla, 1/2 dcl rybího vývaru, 1,5
dcl bílého vína, 100 g žampiónů, 1,5 dcl kyselé smetany, žloutek, 30 g šunky
Porce bez kůže a větších kostí osolíme, zaprášíme moukou a pepřem, opečeme na másle,
podlijeme vývarem, vínem, zasypeme na drobno pokrájenými žampióny a dusíme 15 minut.
Rybu vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou s rozkvedlaným žloutkem, prohřejeme, nalijeme
na štiku a zdobíme usekanou šunkou.


49. Salát ze štiky
600 g pečené štiky, 150 g pórku, 150 g čínského zelí, 300 g fazolí v rajské omáčce, půl lžičky
pepře, sůl
Pečené maso vykostíme, nakrájíme, přidáme na kolečka nakrájený pórek a na nudličky
nakrájené čínské zelí, fazolky i s omáčkou, koření a sůl, vše promícháme.


50. Štika po vinohradnicku
3/4 kg štiky, lžička soli, 3,5 dcl tokajského vína, 100 g másla, 40 g hladké mouky, po 70 g
rajčat, sterilovaných žampiónů a vinných hroznů
Rybu nakrájíme na větší kousky, osolíme a udusíme na víně do měkka. Pak maso vyndáme,
přidáme máslovou jíšku, nakrájená rajčata, po 5 minutách nakrájené žampióny, bobule vína a
omáčku podáváme k rybě.


51. Štičí nákyp
1/2 kg štiky, 100 g žampiónů, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 dcl mléka, 1,5 dcl smetany,
50 g strouhanky z dietních sucharů, 3 vejce, 50 g sterilovaného hrášku, sůl, muškátový oříšek
Štiku bez kůže a kostí umeleme se žampióny, z másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme
mlékem a povaříme na bešamel. Přidáme žloutky, ostatní uvedené přísady a nakonec sníh z
bílků. Kaši vlijeme do vymaštěné vysypané formy a hodinu vaříme v páře.


52. Štika s hrozinkami
2 porce štiky, 30 g hrozinek, sůl, 50 g hladké mouky, 2 dcl oleje
Poce bez kůže a větších kostí nožem propícháme a každý otvor vyplníme hrozinkou, osolíme,
zaprášíme moukou, smočíme v oleji, zabalíme do alobalu a asi 20 minut pečeme.

53. Štika dušená v podmáslí
2 porce štiky, 30 g cibule, lžíce oleje, sůl, lžíce citrónové šťávy, 1 dcl podmáslí, 50 g
strouhaného sýra, 30 g másla
Nastrouhanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme osolené, citrónovou šťávou pokapané porce
štiky bez kůže a větších kostí, podlijeme podmáslím a asi 10 minut dusíme. Hotový pokrm
posypeme strouhaným sýrem a pokapeme máslem.


54. Štika se zeleninou
2 porce štiky, sůl, 50 g mrkve, 40 g celeru, 30 g pórku, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 1 dcl
smetany, špetka muškátového květu, žloutek, petrželová nať, kopr
Rybu uvaříme ve slané vodě, mrkev, celer a cibuli nastrouháme, pórek nakrájíme na tenká
kolečka a vše dusíme na másle 1/4 hodiny za občasného podlití horkou vodou. Ve smetaně
rozmícháme mouku, žloutek, muškátový květ, sůl, pokrájenou petrželovou nať a kopr,
zeleninovou omáčku zalijeme a za stálého míchání ještě asi 5 minut povaříme a podáváme s
teplou rybou.


55. Štičí klopsy
200 g štiky, 100 g hovězího morku, půl cibule, petrželovou nať, špetka pepře, lžička citrónové
šťávy, 2 žloutky, půl dcl mléka, lžíce krupice, sůl
Šticí maso bez kůže a kostí umeleme se syrovým morkem, cibulí a natí a promícháme se
všemi ostatními surovinami. Ze směsi naděláme koule velikosti vejce a asi 12 minut je ve
slané vodě vaříme.


56. Tatarské štičí krokety
3/4 kg štiky, 1/4 kg skopového masa, lžíce krupice, 2 stroužky česneku, sůl, olej
Vykoštěnou a staženou štiku spolu se skopovým masem umeleme, osolíme, promícháme s
krupicí a s utřeným česnekem a ze směsi vyválíme válečky, které do červena osmažíme na
oleji.


57. Papriky plněné štičím masem
4 velké papriky, 1/4 kg pečeného štičího masa, 50 g předvařené rýže, 50 g másla, vejce, 2
lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajského protlaku, 2 dcl hovězího vývaru, lžíce červeného vína,
pepř, cukr, sůl
Maso bez kůže a kostí umeleme, přidáme předvařenou rýži, rozpuštěné máslo, vejce, směs
opepříme, osolíme a naplníme jí papriky. Protlak s moukou rozmícháme ve vývaru, omáčku
přichutíme vínem, osolíme, osladíme a papriky v ní udusíme.