Jdi na obsah Jdi na menu

Šťika obecná

Štika obecná patří na území Evropy jednoznačně mezi nejznámější dravé sladkovodní ryby. Její schopnost přizpůsobit se životu v nejrůznějších podmínkách je pověstná. Žije od pstruhových potoků přes tůně, rybníky, nížinné řeky a přehrady až po brakické vody proslazených mořských zálivů. Kromě Evropy se vyskytuje i v Asii a Severní Americe.

Atlas sladkovodních ryb - štikovitíLatinsky: Esox lucius

Jiný název: Pike, Northern Pike, Šťuka obyčajná, Hecht

Rozpoznávací znaky: Protáhlé tělo, které je zeleně zbarvené se světlými skvrnami, hřbetní a řitní ploutve má posunuty dozadu. Typická je velká hlava s prostornou tlamou plnou zubů. Štiku si vpodstatě nemůžeme splést se žádnou jinou rybou.

Kromě Evropy se štika obecná vyskytuje i v Asii a  Severní Americe. U nás se s ní můžeme setkat prakticky všude; od pstruhových potoků přes tůně, rybníky a nížinné řeky až po přehrady nebo rozsáhlá štěrkopískoviště. Důležitý je dostatek úkrytů a vodního rostlinstva. Je to dravec. Často bývá naprosto dominujícím dravým druhem v dané lokalitě.

V Česku je štika hojně loveným i chovaným druhem. Populace v mnoha sportovních revírech jsou ale závislé na umělém vysazování, protože ne všude nacházejí štiky dobré podmínky k přirozenému výtěru a navíc ji rádi loví jak rekreační, tak i sportovní rybáři.

 

       

Kuchyňské zpracování:

Štika má velmi kvalitní maso i když je trochu suché, přesto je velmi lehce stravitelné. Hodí se vpodstatě na všechny druhy kuchyňské přípravy. Maso ze štiky můžeme tedy vařit, dusit, smažit či grilovat. Pečená štika je také skvělá, servírovaná s různými jak teplými, tak i studenými omáčkami. Jako přílohu k rybě pak servírujeme především čerstvý chléb, nebo různě upravené brambory.

RECEPTY ZE ŠTIKY

 

Příspěvky

Štika v marinádě

22. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Šťika obecná