Jdi na obsah Jdi na menu

Pstruh

Pstruh obecný

Vytváří několik poddruhů podle oblastí, kde žije. Tak známe pstruha obecného baltského (Salmo trutta trutta), pstruha obecného černomořského (Salmo truta labrax) a pstruha obecného kaspického (Salmo trutta caspius). Ve vodách naší vlasti žijí oba první druhy. Hospodářsky a sportovně je nejvýznamějším druhem pstruhových vod, vyhledává úkryty, je velmi plachý. Průměrná váha lovných ryb mezi 0,2-0,3 kg. Pokudje vysazen do údolních nádrží postupně přechází na formu jezerní.

Atlas sladkovodních ryb - LososovitíLatinský název: Salmo trutta

Jiní název: Forelle, Trout, Bachforelle

Rozpoznávací znaky: Tuková ploutvička, nažloutlé zbarvení boků, červené a černé tečky, ocasní ploutev bez teček.

Pstruh obecný forma potoční (Salmo trutta morpha fario) zůstává pro nás jako obyvatele vnitrozemského státu nejtypičtějším představitelem lososovitých ryb.

Obývá rychle tekoucí, čisté, kyslíkem bohaté vody, zejména hoských a podjorských oblastí. Vyznačuje se velkou přizpůsobivostí svého vybarvení k prostředí, v němž se právě zdržuje. Nejen však v různých vodách, ale často i v jednom potoce nebo v jedné řece nalezeneme zcela odlišné vybarvené jedince.

V našich pstruhových vodách (tj. V pstruhových pásmech řek) nalezneme obvykle takové velikosti, jaké odpovídají i úživnosti prostředí. Pstruhy nejmenších rozměrů, ale již pohlavně dospělé, najdeme v chudých lesních, kemenitých a vysokohorských potocích, které mu poskytují po celý rok příliš studenou voedu a nedostatek potravy. Zde dosahují pstruzi délku kolem 20 cm. Jinak je tomu ovšem ve vodách nížinných s dostatkem potravy; tam žijící pstruzi rostou mnohem rychleji a dosahují větších velikostí. Běžně se tam setkáváme s rybami dlouhými 35-40 cm, vážícími 0,5 až 0,8 kg. Občas se podaří v takových vodách vylovit pstruha těžšího, vážicího 2-4 kg.

Atlas sladkovodních ryb - LososovitíPstruh obecný se také ve velkém umělě chová a to ve Spojených státech, v Dánsku a ve Švédsku. Také v Česku pracuje mnoho líhní. Každoročně se v těchto líhních rodí milióny malých pstruhů, kteří jsou nejprve vysazováni do nejmenších potůčků zvaných vlásečnice, a teprve po roce přesazováni do větších pstruhových potoků.

Pstruh obecný forma jezerní (Salmo trutta marpha lacustris) je dokladem velké přizpůsobovosti pstruhů i na stojaté vodě chladnějších jezer. Tato forma pstruha obecného dosahuje značných rozměrů (10 až 15 kg) což má velký hospodářský význem. V době rozmnožování však ze stojaté vody odchází a vstupuje do přítoků. Po ukončení výtěru se opět do stojaté vody jezera vrací.

Pstruzi nasazení do jezer rychleji rostou, než psruzi v potocích, protože v jezerech nacházejí více vhodné potravy. Roční přírůstky se u těchto pstruhů pohybují mezi 1 až 2 kg!

Využití pstruhů v kuchyni:

Maso pstruha je výborné bílé a růžové barvy. Hodí se na veškeré kuchyňské úpravy. Psruh je především skvělý pečený a grilovaný, dá se však také samozřejmě smažit, dusit i vařit.

RECEPTY ZE PSTRUHA

 

Příspěvky

Pstruh na máslíčku

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh

Rybí recepty Petra Stupky

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh

Grilovaný pstruh

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh

Pstruh se smetanou

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh

Pstruh na mandlích

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh

Pstruh po italsku

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh

Pstruh plněný houbami

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh

Pstuh na másle

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh

Pstruží filé s bylinkovou šťávou

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh

Pstruzi s bilinkovými brambory

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pstruh