Jdi na obsah Jdi na menu

Pangasius

Pangasius

Původně pochází z jihovýchodní Asie, kde se vyskytoval v povodí Mekongu a thajské řeky Menam-Čao-Praja. Dnes je důležitým akvakulturním druhem Thajska a Vietnamu.

Atlas sladkovodních ryb - PangasovitíLatinský název: Pangasius hypothalamus

Jiný název: Pangas dolnooký, pangas siamský, sumec siamský, sumec žraločí, sumeček siamský, štíhlohlavec žraločí, pangasias, pangasius, sumeček žraločí

Rozpoznávací znaky: Podlouhlé tělo sumečka žraločího má převážně stříbřité zbarvení, v horní části tmavé.

Ploutve jsou tmavě šedé až černé. Vousky typické pro sumce vyrůstají i u pangasiuse z horní a dolní čelisti. Tělo má válcovitý tvar a hlava je velmi široká.

Pangasius se vyskytuje především v deltě Mekongu v jižním Vietnamu. Ryby, které jsou vyváženy pochází výhradně z umělých chovů. Rychlost růstu pangasiuse je značná – v umělých chovech může dosáhnout délky přibližně jednoho metru za šest měsíců.

Pangasiuse řadíme mezi sumce. Z vědeckého hlediska se rozlišují dva druhy pangasiuse. Ten první druh je Pangasius bocourti. Je to ryba s tučnějším masem a je nabízená především na asijském trhu. Pangasius hypothalamus je méně tučný a je dostupný na evropském a německém trhu.

Tato ryba obvykle dosahuje délky 70 cm a v dospělosti váží přibližně 2 kg. Za optimálních podmínek může pangasius dorůst do délky až 1,5 m.

Příprava pangasiuse v kuchyni:

Maso pangasiuse je velice šťavnaté a má jemnou, delikátní příchuť. Můžeme ho především dusit, smažit nebo zapékat.

RECEPTY Z PANGASE

 

Příspěvky

Zapečený pangas se špenátem

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Grilovaný pangas s česnekem a libečkem

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas v česneku a bilinkách

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangasius v bilinkovém těstíčku

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas v krustě

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas se zeleninou

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangasius pod peřinkou

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas pod peřinkou

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas na koření se smetanovou omáčkou

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas s česnekovými rajčaty a krutony

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas na víně

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas se smetanovou omáčkou

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas se zeleninou a olivami

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius

Pangas plněný brokolicovo - sýrovou nádivkou

19. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Pangasius