Jdi na obsah Jdi na menu

Mořský okoun s koprovou omáčkou

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 filety z mořského okouna
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 mrkve
  • 2 pórky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce rostlinného tuku
  • 200 ml rybího vývaru (z kostky)
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g másla
  • 1 svazek kopru
  • plátky citronu na ozdobu

Postup

1. Rybu omyjeme a osušíme, pokapeme citrono­vou šťávou a necháme chvíli rozležet.

2. Mrkev a pórek očístíme, omyjeme a nakrájíme na tenké podlouhlé nudličky.

3. Rybu osušíme, osolíme, opepříme a opékáme na rozehřátém tuku po obou stranách asi 5 min. Zeleninu 5 min. podusíme v malém množství osolené vody.

4. Rybí vývar ohřejeme s bílým vínem a ne­cháme trochu vyvařit. Poté zašleháme vločky studeného másla. Osolíme a opepříme.

5. Kopr omyjeme, osušíme, až na několik snítek ho jemně posekáme a vmícháme do omáčky. Podáváme s pečenou rybou a dušenou zeleninou. Ozdobíme plátky citronu a koprem.