Jdi na obsah Jdi na menu

Okoun:

Filety říčního okouna

Cibule nakrájená na klínky

Jablka oloupaná a nakrájená na měsíčky

Olivový olej

Sůl, čerstvě mletý pepř, zázvor

Bílé víno

Vývar

Lokše:

Brambory, vařené ve slupce, oloupané a nastrouhané najemno

Hladká mouka

Sůl

Jablkové pyré:

Jablka, oloupaná pokrájená

Citronová kůra a šťáva

Zázvor

Třtinový cukr

Muškátový oříšek

Sůl

K podávání zakysaná smetana

Do zapékací misky s olivovým olejem umístíme na klínky pokrájené cibulky, na něž poklademe filety říčního okouna kůží dolů. Poházíme měsíčky jablek, přidáme špetku zázvoru, osolíme hrubou mořskou solí a pomeleme čerstvým pepřem. Zakápneme olejem a dáme do rozpálené trouby na cca 10-15min. Zastříkneme vínem a vrátíme do trouby. Po chvíli zkontrolujeme a přidáme trochu vývaru.

Protřeseme a dopečeme.

Lokše připravíme smícháním nastrouhaných brambor s hladkou moukou a solí. Vypracujeme nelepivé těsto. Vytvoříme bochánky, které na hladké mouce rozválíme na cca půlcentimetrové placky. Opékáme na suché pánvi po obou stranách, dokud se nevytvoří černé puchýřky. Po opečení odkládáme na sebe do alobalové misky a na každou opečenou placku položíme kousek másla a zabalíme.

Pyré připravíme svařením jablíček a citronovou kůrou a šťávou, špetkou zázvoru, cukrem a solí do měkka. Rozmixujeme a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek.

Okouna podáváme s lokšemi, pyré a lžičkou zakysané smetany.