Jdi na obsah Jdi na menu

Pečený losos s houbovým karí ragú a rýžovými noky – pro hvězdičku

Čas přípravy

  • 30-40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 4 plátky po cca 10 až 15 dkg z filetu lososa bez kůže
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 40 dkg čerstvých hub (žampiony, hříbky, špičky)
  • 1 větší cibule
  • ¼ litru kokosového mléka (konzerva)
  • celý pepř (barevný, zelený nebo růžový)
  • karí (doporučuji anglický typ od Antonína)
  • sůl
  • citron
  • máslo
  • na noky :
  • 20 dkg studené uvařené rýže
  • asi 15 dkg hladné mouky
  • 1 vejce
  • mletý černý pepř
  • hrst pokrájené pažitky
  • trocha vody
  • stolní olej

Doporučená příloha

Suché bílé víno

Postup

Plátky lososa mírně osolíme, nameleme na ně zvolený druh pepře a bohatě pokapeme citronovou šťávou. Na pánvi zpěníme na másle pokrájenou cibuli a nastrouhaný čerstvý zázvor, přidáme na větší kousky pokrájené houby ( např. žampiony stačí na čtvrtky), osolíme opepříme a restujeme do změknutí. Přidáme dle chuti karí koření a zalijeme kokosovým mlékem. Můžeme dochutit pepřem. Necháme přejít var.

K prochladlé rýži, kterou jsme před tím do měkka uvařili v osolené vodě, přidáme celé vejce, promícháme, pak přidáváme mouku, aby vzniklo hustší těsto, ze kterého půjdou polévkovou lžící dobře tvarovat noky. Trochu osolíme, opepříme a přidáme pokrájenou pažitku (kdo nemá rád, nahradí petrželkou). Bylo-li by těsto příliš tuhé, lze přidat trochu vody. Noky vhazujeme do vroucí osolené vody s trochou oleje. Vaříme asi 5 minut.

Plátky lososa opečeme v pánvi na másle do červena. Na talíř dáme na jednu porci asi 3 až 4 noky, které polejeme houbovým ragú. Vedle klademe plátky lososa. Zdobíme dílky citronu a několika stonkami pažitky.