Jdi na obsah Jdi na menu

Losos na žampionech

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

1 porce přibližně 3020 kJ / 720 kcal

  • 8 plátků lososa (asi 800 g)
  • šťávu z 1 citronu
  • sůl
  • pepř
  • 250 g žampionů
  • 200 g širokých nudlí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1/8 l zeleninového vývaru
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžičku v octě naloženého zeleného pepře
  • svazek kopru
  • cukr
  • citron a hrubý pepř na ozdobu

    Postup

    1. Lososa omyjeme, osušíme, zakapQeme 1/2 citronové šťávy a osolíme. Žampiony očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Nudle vaříme asi 10 minut v osolené vodě, potom scedíme a, udržujeme teplé.

    2. Zahřejeme olej, opečeme žampiony, ochutíme solí a pepřem a vyjmeme. Na tomto tuku asi 8 minut opékáme plátky lososa. Potom je vyjmeme a přidáme k žampionům. Do tuku dám osmahnout mouku, rozředíme vývarem, vmícháme šlehačku i zbytek citronové šťá­vy a krátce povaříme. Ochutíme so­lí, cukrem a zeleným pepřem.

    3. Žampiony vložíme do omáčky. Čerstvý kopr opereme, necháme okapat a nahrubo nasekáme. Rybu dáme na talíře, obložíme nudlemi a posypeme koprem. Zdobíme plátky citronu a čerstvě nahrubo mletým pepřem.