Jdi na obsah Jdi na menu

Losos

Jedna z nejoblíbenějších ryb na vašem talíři

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Jak lososa naporcovat a dále v kuchyni upravit a jaký je jeho vliv na naše zdraví, se včetně dalších zajímavostí a skvělých receptů dozvíte v následujícím speciálu.

Sladkovodní, nebo mořská ryba?

Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu. Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska. V tomto případě se nejedná o ty typické, kteří urazí i 4 000 kilometrů proti proudu.

Losos je specifický svou oranžovou až růžovou barvou, kterou získává pojídáním korýšů. Bez přidání karotenu do krmiva by jejich barva nebyla tak intenzivní.

Losos zdraví vaše zdraví

Lososi patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat. Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádné debaty.

RECEPTY S LOSOSA

 

Příspěvky

Recepty od Zdeňka Pohlreicha: Losos 6 x jinak

11. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Losos Florián

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Losos na žampionech

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Pečený losos s hořčicovo koprovou omáčkou

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Pečený losos s houbovým kari a rýžovými noky

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Pečený losos

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Losos jednoduchý na přípravu

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Losos na česneku

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Losos na koriandru

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Losos na pomerančích

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Losos s křenovou omáčkou

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Losos s hořčičnou omáčkou

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Lososová pomazánka

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Hustá lososová polévka

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos

Maki s uzeným lososem

10. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Losos