Jdi na obsah Jdi na menu

Krevety po thajsku z dostupných surovin Krevety po thajsku z dostupných surovin Krevety po thajsku z dostupných surovin Krevety po thajsku z dostupných surovin

Suroviny:

300g předvařených krevet ( kupuji mražené grónské v Makru, cca 200,-Kč/kg)
1 limetka
3 stroužky česneku
1 chilli paprička ( popř. mleté chilli podle chuti)
výhonky mungo ( mohou být sterilované)
6 jarních cibulek i s natí
1/2 červené papriky
3cm zázvoru
3PL rybí omáčky
1PL sójové omáčky
1/2PL cukru krupice
čerstvý koriandr nebo petrželka

 

Postup přípravy receptu

Krevety vyloupeme ( zbytky můžeme ponechat na vývar, který použijeme na polévku nebo podlévání).
Marinádu připravíme z rozdrceného česneku, nasekaných bylinek, šťávy z limetky, posekané chilli papričky nebo koření chilli, cukru a rybí omáčky. Krevety marinujeme cca 30 minut.
Na pánvi nebo woku rozpálíme 1PL oleje, přidáme nadrobno nakrájený zázvor, na větší kousky pokrájené cibulky, papriku a nakonec výhonky, restujeme nejdéle 5 minut. Vše přendáme do mísy a uchováme teplé.
Na pánvi nebo woku rozpálíme ještě trochu oleje, přidáme krevety bez marinády a minutu prohříváme. Ne příliš dlouho, aby krevety neztvrdly. Přilijeme marinádu, ještě sójovou omáčku a vrátíme ke krevetám zeleninu. Promícháme, dochutíme limetkovou šťávou a posypeme ještě posekanými bylinkami. Podáváme s nudlemi nebo rýží.

Poznámka

Inspirace z časopisu Apetit