Jdi na obsah Jdi na menu

Vychutnejte si vánoční krémovou rybí polévku s hráškem dle receptu Petra Stupky.

Ingredience

500 g rybích odřezků a vnitřností, 150 g kořenové zeleniny, 60 g cibule, 50 g másla, 120 g vařených brambor, 120 g zeleného hrášku, muškátový květ, sůl, 150 ml smetany ke šlehání, petrželovou nať, 2 vejce

Popis přípravy polévky

Zvláštní jemná polévka vycházející z lidových tradic, které na sváteční stůl zařazovaly do některého z pokrmů hrách.

Rybí odřezky, vnitřnosti a cibuli uvařte v osolené vodě. Vývaru není třeba mnoho. Uvařené maso sceďte, oberte a spolu s vnitřnostmi nakrájejte.

Stejnoměrně nastrouhanou či pokrájenou kořenovou zeleninu a jemně krájenou cibuli krátce osmahněte a zaduste na másle, okořeňte muškátovým květem a zalijte vývarem z ryb. Případně trochu dosolte a vařte intenzivně asi patnáct minut, až zelenina změkne.

Pak přidejte část hrášku, vařené a jemně nastrouhané brambory, ty polévku v podstatě spolu se zeleninou zahustí. Vše krátce povařte a za pomoci tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujte. Přidejte smetanu, obrané kousky rybího masa a posekanou petrželovou nať.

Jako speciální vložku do polévky připravte na pánvi z vajec, soli a hrášku omeletky. Které pak vložíte do již hotové polévky.