Jdi na obsah Jdi na menu

Kapr- Kapřík Kapr- Kapřík Kapr- Kapřík Kapr- Kapřík

Suroviny:

Čerstvý kapr,
koření-Kapřík nebo Dědkův kapr-od Samuela http://www.koreni-samuel.cz/
sůl,
máslo,
česnek 2 stroužky,
rajčata 2 ks,
zelená cibulka 2ks,
žampiony oloupané 2ks(nemusí být),
pórek 1/4ks,
hladká mouka.

 

Postup přípravy receptu

Kapra očistíme, zbavíme šupin, naporcujeme, omyjeme a osušíme.
Jednotlivé porce posypeme solí a kořením (jestliže není toto, stačí jakékoliv zelené koření na ryby) a necháme odležet.
Mezitím si očistíme zeleninu: rajčata zbavíme většiny semínek a nakrájíme na kostky, pórek na proužky, žampiony na čtvrtky nebo hrubší plátky, česnek na plátky a zelenou cibulku na kolečka.
Na pánvi rozehřejeme máslo (nepřepálíme), vložíme porce kapra a ze všech stran opečeme. Pak podlijeme trochou vody, přiklopíme pokličkou a necháme pár minut dusit. Poté porce ryby obrátíme a už bez pokličky ještě chvíli dusíme (hotové je, když nám maso začíná samo odpadat od kosti). Necháme všechnu tekutinu odpařit a přidáme česnek, rajčata, pórek, zelenou cibulku a nakonec žampiony promíchané s troškou mouky, orestujeme a znovu lehce podlijeme. Necháme pomalu projít varem a dle potřeby dosolíme.
Jako přílohu použijeme brambory.

Poznámka

Lze dělat i ze zamraženého kapra, ale kdo má štěstí, že má doma(jako já) nebo poblíž rybáře šikulu, tak použije čerstvého kapříka. My čerstvé ryby milujeme a vždycky se moc těším a jsem zvědavá co manžel chytí. Je to pak taková improvizace na danou rybku