Jdi na obsah Jdi na menu

Kapr obecný

Nejen díky Vánocům snad nejznámější a hospodářsky nejvýznamější ryba žijící a chovaná v Česku. Velmi oblíbená je i pro sportovní rybaření.

Latinsk

Latinsky: Cyprinus carpio

Jiný název: Kaprfen, Kapor obyčajný, Carp

Rozpoznávací znaky: Velké zlaté šupiny (šlechtěné druhy dnes mají ošupení redukováno), velká vysunovatelná ústa s dvěma páry vousků,  dlouhá hřbetní ploutev.

České rybníkařství má dlouholetou tradici. První zmínky o chovu kapra v českých zemích pocházejí z 11. století.

Svědectví o tom přináší Kosmova kronika, která se v dodatku o založení Sázavského kláštera zmiňuje o rybníku a slupu k lovu ryb darovaných klášteru kolem roku 1034 knížetem Břetislavem I.

V našich podmínkách se kapr chová obvykle tři nebo čtyři roky. K výtěru se používají ryby známého původu a prověřených linií. Tyto generační kusy se chovají většinou odděleně od ostatních kaprů v matečních rybnících. K reprodukci se používají jedinci ve věku 5-7 let a pak se vyřazují. (Kapr patří mezi dlouhověké ryby. Věrohodně doložené stáří kapra je do 30 let. V literatuře je u domestikovaného kapra uváděn dokonce věk až 47 let.)

Kapr původně obýval řeky a to téměř v celé Evropě a velké části Asie. Dnes ho najdeme snad po celém světě. Rybniční kapr je dnes zcela domestikovaný živočich podobně jako kráva nebo kůň a má za sebou více než 2 000 let samostatného vývoje. Vyšlechtěný kapr se od divokého předka liší v mnoha ohledech, především výškou a proporcemi těla, kde tělo nabírá na výšce hned za hlavou, ošupením (naháči, lysci, řádkoví kapři) ...

Využití kapra v kuchyni:

Kapří maso je naprosto univerzální. Dá se dusit, fritovat, grilovat, marinovat ... Maso je nejlepší z 3-4 kg těžkých kusů, které zpracováváme ihned po vylovení. Kapra porcujeme nejčastěji na podkovy či filety. Maso jíme čerstvé, den dva uleželé nebo marinované. Až poslední možností je rybí maso zamrazit! Opravdu skvělý je kapr nejen smažený, ale například podušený s bylinkami v alobalu na venkovním grilu. Existuje tisíce receptů na přípravu kapra

RECEPTY Z KAPRA

 

Příspěvky

3 x rybí polévka z kapra

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Rybí karbanátky s hráškem a mátou

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Rybí krém s hráškem - rybí polévka dle vánoční tradice

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Rybí polévka s knedlíčky

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Pečenáče z kapra

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Čína z kapra

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Uzenářský kapr

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Smažené mlíčí a jikry

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Smažený vánoční kapr

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapří biftek z filetů

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapří hranolky po Třeboňsku

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapří hranolky zase jinak

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapří filet na grilu

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr na bramborách

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr na medu

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr pečený na saturajce

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr na paprice

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr, nebo rybí filé s mandlemi

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr po židovsku

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr na černo

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr v alobalu

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr zapečený s rajčaty

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr na grilu s křenem

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr na sardelové pastě

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr na cikánský způsob

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr pečený na másle a zelenině

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný

Kapr

24. 1. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kapr obecný