Jdi na obsah Jdi na menu

Zavináče od Labe Zavináče od Labe Zavináče od Labe

Suroviny:

- čerstvé ryby ( bílá ryba-cejn, plotice... )
- kysané zelí
- cibule
- mletý pepř, sůl

Na nálev ( 3l sklenice, cca 8 středních zavináčů ):
- 0,5l octa ( 8% )
- 0,5l vody
- 50g soli
- 150g cukru ( nebo odpovídající množství sladidla )
- bobkový list, celý pepř, koriandr ( semínko )
Vše svařit. Můžeme použít oblíbený nálev na okurky, jen trochu kyselejší.

 

Postup přípravy receptu

Ryby očistit, pokud možno vyfiletovat, nebo alespoň ostranit páteř. Do vyššího hrnce dát vařit osolenou vodu, každou půlku ryby napíchnout na vidličku, smočit na okamžik do vařící vody, vyjmout.
Všechny takto upravené filety rozložit kůží dolů, osolit, opepřit, přidat hromádku kysaného zelí, pár koleček cibule. Pevně zamotat, spíchnout párátky.
Naskládat do sklenice, proložit ještě cibulí a zelím, zalít vlažným nálevem, aby byly potopené. Uložit do chladu.
Za 5 dní by měly být připravené k podávání, já jsem čekala raději 10.

Poznámka

Recept jsem získala od rybáře, jehož jméno neznám, na procházce kolem Labe v Nymburce. Můj milý rybář právě přinesl 4 střední cejny, zkusila jsem to tedy a poctivě čekala 10 dní, abych se mohla s klidným svědomím o recept podělit a "nekázat tu bludy".
Tedy: nejsou samozřejmě jako kupované zavináče, protože mořské ryby jsou prostě jiné, ale jsou dobré. Zkusím použít i na rybí salát.