Jdi na obsah Jdi na menu

Pečený cejn se smetanovými bramborami a jarní cibulkou

 

Nejsem smažící typ, proto většinu masa peču. Stejně tak i ryby a tak hledám a přemítám, jak se neopakovat. 
Tenhle recept je kombinací decentní rybí vůně s čerstvou chutí jarní cibulky, zjemněný smetanou. Skvěle s tím koresponduje jemná chuť ve slupce uvařených jarních brambor.

Když nemáte rádi friťáky. 


Ingredience:
(Pro 2 osoby)
8 menších brambor (buď rané, nebo třeba varný typ A)
1 menší cejn
svazek jarní cibulky
200g 31% smetany
2 stroužky česneku
polovina citrónu
sůl
jemně namletý vícebarevný pepř
3 lžíce kachního sádla

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme lehce zchladnout.

Mezitím rozehřejeme troubu na 160°C a připravíme rybu.
Nakrájíme ji na 4 podkovičky, osolíme, pomažeme lžící sádla a dovnitř položíme kolečka citrónu (bez slupky) a tenké plátky z jednoho česneku.
Do pečící misky dáme na dno zbytek sádla, a na kousky nakrájený druhý stroužek česneku. Na to položíme rybu a umístíme do trouby.

Zchladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a nasypeme do misky. Jarní cibulku nakrájíme na úzká kolečka a přidáme k bramborám. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a důkladně promácháme.
Cca po 15 minutách pečení vyndáme pečící misku s rybou z trouby. Ryby na chvilku vyndáme, na spod misky nasypeme brambory se smetanou a na ně zpět položíme ryby.
Vrátíme do trouby ještě  asi na 30 minut.