Jdi na obsah Jdi na menu

Cejni s brambory zapečení v Dutch-Oven Cejni s brambory zapečení v Dutch-Oven Cejni s brambory zapečení v Dutch-Oven Cejni s brambory zapečení v Dutch-Oven

Suroviny:

cejni
brambory
sádlo
máslo
sůl
pepř

 

Postup přípravy receptu

Oloupané brambory nakrájíme na plátky, litinový hrnec - Dutch-oven - vymažeme sádlem a máslem.
Dno poklademe plátky brambor, které osolíme a opepříme.
Očištěné cejny prořízneme asi co 2 - 3 mm až k páteři (viz foto). Tímto proříznutím se přeruší drobné kostičky, zůstane jen páteř a žebra.
Cejny osolíme a opepříme. Dáme do hrnce na brambory. Ryby pokryjeme další vrstvou brambor, kterou taky osolíme a opepříme.
Na brambory dáme zbytek másla a sádla.
Ducht-oven položíme na žhavé uhlí, na pokličku dáme taky žhavé uhlí.
Pečeme asi 40 minut.

Poznámka

Obměny – nemusí být cejni, může se použít kapr či jiný druh ryby.
Ryby můžeme potřít česnekem nebo opaprikovat či použít oblíbené koření.
Někdo suroviny v hrnci zaleje rozpušteným sádlem, máslem a olejem v třetinovém poměru.
Přesné množství surovin v receptu neuvádím, dával jsem vše od oka, podle chuti a toho, co bylo po ruce.