Jdi na obsah Jdi na menu

Cejn velký do křupava pečený Cejn velký do křupava pečený Cejn velký do křupava pečený Cejn velký do křupava pečený

Suroviny:

cejn velký ( 2 filety cca 600 g )
chilli pasta domácí výroby
(chilli papričky, papriková pasta, oliv.olej, sůl)
sůl, pepř, kmín

 

Postup přípravy receptu

Cejna vykucháme, očistíme od šupin a uřízneme opatrně dva filety, kde ale ponecháme žeberní kosti. Odřízneme ploutve a ještě opětovně dočistíme. Filety cejna osolíme a potřeme chilli pastou a bohatě posypeme kmínem. Předehřejeme troubu a na plech si dáme olejem potřený pečící papír a na něj položíme oba filety. Jeden kůží nahoru a jeden kůží dolů. Dáme do trouby a pomalu pečeme úplně do lahodného křupava. Podáváme samotné nebo s čerstvým chlebem či bagetkou.

Poznámka

Hodně chuťově podceňovaná ryba našich vod. U vtoku řeky Svratky do Novomlýnské nádrže jsou u břehu k vidění trofejní kusy dosahující i 65 cm a váhy kolem 4 kg. Má hodně kostí, ale s tím se tak nějak u ryb musí počítat.