Jdi na obsah Jdi na menu

Pečený candát s česnekem a hranolky

Ingredience
  • 1,5-2 kilogramy candáta očištěného
  • 1 kilogram brambor
  • 1 balení sušeného česneku
  • 4 stroužky česneku
  • 20 dekagramů špeků
  • 1 kus citrón
  • 3 lžíce soli
  • olej na smažení brambor
  • 2 dl vody pod rybu

Příprava

  1. Po stranách uděláme do ryby zářezy, důkladně ji posypeme sušeným česnekem a solí, koření vmasírujeme do masa. Vyndáme pekáč, do kterého se ryba vejde, vlijeme do něj vodu, pak tam vložíme okořeněnou rybu. Špek nakrájíme na plátky, ty pak rozkrájíme na asi 2-3 cm kousky, které vložíme do zářezů na rybě.
  2. Zakryté vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů, aby se ryba nejdříve dusila. To bude trvat asi 30 minut.
  3. Poté, co ryba změkla, sundáme z ní poklici a na rybu rozmístíme kolečka citronu, poté pečeme dalších 15 minut, než pěkně zhnědne a bude křupavá.
  4. Zatímco se peče ryba, oloupeme brambory a nakrájíme je na hranolky, poté je v dostatečném množství oleje usmažíme.
  5. Když je obojí hotovo společně servírujeme.
Tip: Jídlo lze připravit i ze sumce či kapra.

Tip: Pokud rybu okořeníme předchozí večer, koření ještě lépe prostoupí masem