Jdi na obsah Jdi na menu

Candát pečený na másle Candát pečený na másle Candát pečený na másle

Suroviny:

2 filety candáta obecného (400g)
100 g másla,
hl. mouka, čerstvě mletý pepř čtyř barev
sůl, olivový olej

 

Postup přípravy receptu

Filety candáta i s dobře očištěnou kůží od drobných šupin naporcujeme na nám vyhovující porce. Každou porci ze strany kde je kůže lehce nařízneme tak, aby došlo k pouze k proříznutí kůže (ryba se nám nebude při opékání kroutit). Ze strany kde není kůže, porce nebojácně osolíme a opepříme a jen lehce pokapeme olivovým olejem. Do rozehřáté nejlépe steakové pánve si dáme trochu olivového oleje a kus másla. Mezitím nasolenou, opepřenou a dobře osušenou rybu ze strany kůže lehce obalíme v hladké mouce a okamžitě vkládáme do rozpuštěného másla. Opékáme kůží dolů do křupava. Dle tloušťky filetu buďto po opečení kůže ještě obrátíme – pokud je filet tenký, není to potřeba. Kůže nám rybu dobře „podrží“ vcelku a je velmi lahodně křupavá. Vhodnou přílohou je bramborová kaše obohacena vmíchanou hrstí najemno nasekané plocholisté petrželové natě s pár lístky čerstvého libečku.